Choklad och nougattårta
+60 min
10st
Avancerad
Det här är en saftig chokladkaka med len nougatfyllning och wienernougattopping. Den här tårtan bakas med fördel dagen före och botten kan stå i rumstemperatur över natten medan fyllning och topping får kallna ordentligt i kylen. Vi lovar att kalaset blir magiskt med denna!
Du behöver
Chokladkaka
2 dl Rapsolja
3 dl Youghurt 10% fetthalt
3 st Ägg
5 dl Mjöl
2 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Kakao
2 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
1 tsk Bikarbonat
1/2 tsk Salt
Nougatfyllning
20 st (200g) Gianduiotto godis
3 dl Grädde
Wienernougattopping
10 st (100g) Gianduiotto godis
100 g Choklad 55%
3 dl Grädde
Gör så här!
Fyllning
- Grovhacka nougaten och lägg i en bunke.
- Värm grädden i en kastrull tills det börjar ryka, ta från värmen.
- Häll den heta grädden på nougaten och rör om tills du har en slät kräm.
- Låt svalna och ställ sedan i kylen att stelna, minst 5 timmar.
Topping
- Grovhacka nougaten och chokladen, lägg i en bunke.
- Värm grädden i en kastrull tills det börjar ryka, ta från värmen.
- Häll den heta grädden i bunken och rör om tills du har en slät kräm.
- Låt svalna och ställ sedan i kylen att stelna, minst 5 timmar.
Chokladkaka
- Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör
- Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
- Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
- Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
- Lossa försiktigt kanterna, använd en kniv om det behövs, och vänd upp kakan direkt på ett galler. Låt svalna helt under formen.
Montering
- Vispa nougatkrämen till en bredbar ganska fast konsistens.
- Jämna till toppen och dela chokladkakan horisontellt i tre lika stora bottnar.
- Lägg den första botten på ett fat och bred ut ca 2/5 nougatkräm ovanpå.
- Lägg på nästa botten och bred ut lika mycket nougatkräm.
- Lägg på den sista botten och använde det sista av nougatkrämen för att jämna till kanterna.
- Ställ i kylen en halvtimme.
- Vispa toppingen till en ganska fast bredbar kräm och täck hela tårtan.