< Tillbaka

Godistårta med blåbär

Det här är en saftig tårta med bottnarna som delvis har färgats röd och svart. Fyllningen är en lila blåbärsfrosting och hela tårtan har täckts med en klassisk vaniljfrosting och blandat godis. Yum!

Du behöver

Tårtbotten
4 st Ägg
2 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
Valfri mängd Röd och svart hushållsfärg
Blåbärssås
150 g Blåbär
1/2 dl Socker
1 tsk Citronsaft/vatten
Blåbärsfyllning
300 g Färskost
3-4 msk Blåbärsås
2 dl Grädde
1/2 dl florsocker
Frosting
150 g Smör
300 g Färskost
4 dl Florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här!

Tårtbotten
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm. Dela ett nytt bakplåtspapper i hälften och täck insidan av springformens kanter.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.
  5. Tillsätt de torra ingredienserna och rör slätt.
  6. Häll ca 1 dl smet i vardera två skålar, tillsätt lite svart hushållsfärg i den ena och röd i den andra. Rör slätt.
  7. Täck botten av formen med hälften av ofärgad smet och skeda upp de olika färgerna ojämnt. Knacka formen mot bordet så att eventuella luftfickor försvinner. Täck med resten av den ofärgade smeten och skaka lätt på formen.
  8. Grädda i ugnen, ett steg nedanför mitten, i ca 35-40 minuter, kakan ska ha stannat helt innan du tar ut den.
  9. Låt svalna helt i formen.
Blåbärsås
  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull, både färska som frysta bär går bra.
  2. Koka upp och låt puttra i några minuter tills såsen börjat tjockna. Rör om och mosa bären med en sked.
  3. Sila såsen genom en finmaskig sil och låt svalna.
Blåbärsfyllning
  1. Vispa ihop färskost med blåbärssås.
  2. Tillsätt grädde och socker, vispa tills du har en kräm. Ju mindre vispande, desto bättre.
  3. Skeda upp fyllningen i en spritspåse och lägg i kylen.
Frosting
  1. Vispa mjukt smör vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker, vispa samman.
  3. Tillsätt färskosten och vispa samman så kort tid som möjligt för att det ska bli blandat. Skeda över i en spritspåse och lägg i kylen.
Montering
  1. Dela kakan tre lika stora delar och lägg en botten på ett fat.
  2. Spritsa en ring av frosting längs med ytterkanten av botten.
  3. Fyll mitten med blåbärsfyllning.
  4. Gör samma sak med nästa botten och lägg sist på den sista botten.
  5. Bred ut ett tunt lager frosting runt hela tårtan, kapsla in eventuella smulor och jämna till alltihop. Ställ i kylen en halvtimme.
  6. Bred ut resten av frostingen runt hela tårta och jämna till.
  7. Dekorera med valfritt godis.