Mozartkuletårta
+60 min
10 st
Lätt
En lättbakad choklad- & mandelbrownie fylld med Mozartkulor, toppad med mörk chokladkräm och fler Mozartkulor. Servera som dessert eller som en del av adventsfikat.
Du behöver
Brownie
200 g Choklad 55%
125 g Smör
2 st Ägg
1 dl Socker
2 1/2 dl Mandelmjöl
1 dl Kakao
1/2 tsk Salt
Ca 20 st Mozartkulor
Smör till formen
Topping
200 g Mörk choklad
1 dl Grädde
20 g Smör
Ca 5st Mozartkulor
Gör så här!
Brownie
- Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
- Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Ställ åt sidan för att svalna något.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en liten springform, ca 18 cm, med bakplåtspapper i botten, och smörj in kanterna med smör.
- Vispa samman ägg och socker för hand.
- Blanda mandelmjöl, kakao och salt, tillsätt smeten och blanda.
- Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
- Häll häften av smeten i formen och bred ut jämnt.
- Ställ Mozartkulor i jämna rader ovanpå all smet, tryck ner lite. Dela eventuellt kulor om det inte finns plats för hela.
- Bred på resten av smeten och jämna till. Knacka formen mot bordet så att all smet fördelas ner.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska stilla i mitten om du skakar försiktigt på den.
- Låt svalna i formen och ställ sedan i kylen för att sätta sig helt. Minst tre timmar men gärna över natten.
Topping
- Grovhacka choklad och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
- Värm upp grädde och häll över chokladen. Rörsamman till en slät chokladkräm.
- Ställ åt sidan för att svalna och tjockna något, rör om ett par gånger under tiden.
Montering
- Lossa kakan försiktigt ur formen och ställ på ett fat.
- Bred ut chokladkrämen över hela kakan kakan och toppa med grovhackade Mozartkulor.
- Ställ i kylen en stund.
- Skär i bitar av önskad storlek och servera rumstempererad.