< Tillbaka

Mozartkuletårta

En lättbakad choklad- & mandelbrownie fylld med Mozartkulor, toppad med mörk chokladkräm och fler Mozartkulor. Servera som dessert eller som en del av adventsfikat.

Du behöver

Brownie
200 g Choklad 55%
125 g Smör
2 st Ägg
1 dl Socker
2 1/2 dl Mandelmjöl
1 dl Kakao
1/2 tsk Salt
Ca 20 st Mozartkulor
Smör till formen
Topping
200 g Mörk choklad
1 dl Grädde
20 g Smör
Ca 5st Mozartkulor

Gör så här!

Brownie
  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Ställ åt sidan för att svalna något.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Klä en liten springform, ca 18 cm, med bakplåtspapper i botten, och smörj in kanterna med smör.
  5. Vispa samman ägg och socker för hand.
  6. Blanda mandelmjöl, kakao och salt, tillsätt smeten och blanda.
  7. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
  8. Häll häften av smeten i formen och bred ut jämnt.
  9. Ställ Mozartkulor i jämna rader ovanpå all smet, tryck ner lite. Dela eventuellt kulor om det inte finns plats för hela.
  10. Bred på resten av smeten och jämna till. Knacka formen mot bordet så att all smet fördelas ner.
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska stilla i mitten om du skakar försiktigt på den.
  12. Låt svalna i formen och ställ sedan i kylen för att sätta sig helt. Minst tre timmar men gärna över natten.
Topping
  1. Grovhacka choklad och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
  2. Värm upp grädde och häll över chokladen. Rörsamman till en slät chokladkräm.
  3. Ställ åt sidan för att svalna och tjockna något, rör om ett par gånger under tiden.
Montering
  1. Lossa kakan försiktigt ur formen och ställ på ett fat.
  2. Bred ut chokladkrämen över hela kakan kakan och toppa med grovhackade Mozartkulor.
  3. Ställ i kylen en stund.
  4. Skär i bitar av önskad storlek och servera rumstempererad.